BPN spreekt steun uit voor ‘Nee-derland’-campagne Jan Roos.

BPN, de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, steunt het onlangs gepubliceerde initiatief Nee-derland van journalist Jan Roos in zijn strijd tegen betutteling door de overheid. Wij zien steeds vaker dat volwassenen worden beperkt in hun keuzevrijheid doordat de Nederlandse Overheid keuzes voor ons maakt. Wij zien tegelijkertijd dat Nederlanders onderling zich steeds minder tolerant opstellen. Meer regelgeving is dan niet de oplossing. Aldus Leo Groeneveld, voorzitter BPN.

Betutteling omtrent vuurwerk
De BPN, die de vuurwerkindustrie en detailhandel in Nederland vertegenwoordigt, merkt de betutteling ook binnen haar eigen branche. Voorstellen voor een vuurwerkverbod, het afschaffen van knalvuurwerk, of een verbod op siervuurpijlen. Het zijn allemaal maatregelen die gericht zijn op het oplossen van een probleem dat veelal veroorzaakt wordt door iets anders. Dat er maatregelen worden genomen om raddraaiers en vandalisme aan te pakken, en schade en letsel als gevolg hiervan te voorkomen is logisch. Aldus Groenveld. De Branche zelf werkt daar ook al jaren hard aan, en met succes. Het aandeel letsel en schade als gevolg van vuurwerk is de afgelopen jaren gedaald. Maar tegen illegaal vuurwerk en doelbewust vandalisme is het lastig optreden. Daar veranderen deze regels niets aan. Volstrekte betutteling waarmee gewone Nederlanders die de jaarwisseling met familie en vrienden onder het genot van een oliebol, champagne en het afsteken van vuurwerk vieren worden benadeeld en een traditie de nek omgedraaid. Aldus Groeneveld.

Maar het betreft niet alleen vuurwerk. Ook Nederlandse tradities als het afsteken van paasvuren of de Sinterklaasviering staan steeds meer onder druk. Het is jammer om te zien dat de tolerantie en het relativeringsvermogen van mensen steeds verder afneemt. De introductie van allerlei betuttelende overheidsmaatregelen werkt als katalysator op dit proces, aldus Groeneveld.

Oproep tot tolerantie
Respect voor elkaar, zelf bepalen wat goed voor je is en wat niet, en aandacht voor elkaar is ver te zoeken. Het tolerante Nederland, waar we jarenlang bekend om hebben gestaan dreigt hiermee steeds meer te verdwijnen, net als onze tradities… dat kan niet de bedoeling zijn.